Турецькі кораблі четвертий день блокують бурове судно біля Кіпру

Понеділок, 12 лютого 2018, 19:23

Турецькі військові кораблі четвертий день продовжують блокувати біля берегів Кіпру бурове судно італійської компанії ENI, яке повинне здійснити розвідку газових родовищ.

Про це у понеділок заявили в уряді Кіпру, повідомляє Associated Press.

Прес-секретар уряду Нікос Хрістодулідес повідомив у ефірі державного телеканалу RIK, що судно залишається на якорі за 30 миль (50 кілометрів) від мети буріння біля південно-східного узбережжя острова.

За його словами, Кіпр та компанія ENI зосереджені на забезпеченні того, щоб буріння відбулося за планом.

Хрістодулідес також зазначив, що турецькі військові кораблі перешкодили іншим торговим судам наблизитися до області буріння, посилаючись на проведення військових маневрів.

 У п’ятницю турецькі військові кораблі заблокували бурове судно ENI Saipem 12000 біля берегів Кіпру.  Судно прямувало на південний схід острова для буріння розвідувальної свердловини,  де ENI має ліцензію на пошук вуглеводнів.

У відповідь Міністерство закордонних справ Туреччини розкритикувало Кіпр за "односторонню" розвідку газових родовищ у морі. Туреччина виступає проти буріння, заявляючи, що це порушує права турків-кіпріотів на природні ресурси Кіпру.

ЄС закликав Туреччину не ставити під загрозу добросусідські відносини з державами членами у зв’язку з блокуванням судна біля Кіпру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.