Тіллерсон: Члени коаліції проти ІДІЛ повинні допомогти у відновленні Іраку

Вівторок, 13 лютого 2018, 13:22

США закликали членів міжнародної коаліції проти ІДІЛ допомогти у відновленні Іраку, бо інакше існує ризик втрати досягнень у боротьбі з угрупованням.

Про це повідомляє Reuters.

США, які очолюють міжнародну коаліцію, сподіваються, що після трьох років боротьби проти бойовиків ІДІЛ вони можуть розраховувати на союзників у Перській затоці, щоб ті взяли на себе тягар щодо відбудови Іраку, та на саудівсько-іракське зближення, щоб послабити вплив Ірану в країні.

Повідомляється, що донори та інвестори зібралися в Кувейті цього тижня, щоб обговорити зусилля з відновлення економіки та інфраструктури Іраку, який виходить з руйнівного конфлікту із бойовиками, що захопили майже третину країни.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив на засіданні коаліції в Кувейті, що його країна високо цінує "щедрі внески" членів коаліції за минулий рік, однак потрібно більше.

"Якщо громади в Іраку та Сирії не зможуть повернутися до нормального життя, то ми ризикуємо поверненням умов, які дозволили ІДІЛ захопити та контролювати величезну територію", - сказав він.

"Ми повинні продовжувати очищувати (територію) від боєприпасів, залишених ІДІЛ, допомогти відкрити лікарні, відновити водопостачання та електропостачання, знову відкрити школи для хлопчиків і дівчаток", - сказав Тіллерсон.

Раніше повідомлялося, що відбудова Іраку після трирічної боротьби з терористичним угрупуванням "Ісламська держава" буде коштувати країні $88 млрд.

Нагадаємо, у грудні минулого року Ірак заявив про закінчення війни з терористичним угрупованням "Ісламська держава" на своїй території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.