Парламентські вибори в Монако: перемогла партія, яка проти асоціації з ЄС

Вівторок, 13 лютого 2018, 14:15

У князівстві Монако 11 лютого пройшли вибори до Національної ради, місцевого однопалатного парламенту, на яких перемогу здобула партія "Primo" ("Пріоритет Монако!"), що виступає проти можливого підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це повідомляє Francetvinfo.fr.

За підсумками виборів, створена у 2017 році партія "Primo" матиме у парламенті 21 місце з 24.

Ще перед голосуванням лідер партії Стефан Валері заявляв, що має намір боротися проти будь-якої угоди, яка завдасть шкоди Монако, зокрема, виступатиме проти можливої угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Валері обіцяв боротися за те, щоб громадяни Монако мали пріоритет при отриманні роботи та соціальних послуг.

Як повідомляє Hellomonaco, участь у голосуванні взяли 5097 осіб. Таким чином, явка склала 70,35% (74.4% у 2013 році).

Стефан Валері був президентом Національної ради двічі: у 2003 та 2008 роках. У 2010 році він також був міністром охорони здоров'я і соціальних питань.

Нагадаємо, що згідно з Конституціїєю Монако, виконавчою владою наділений князь, який вибирає державного міністра, щоб той очолив уряд.

Національна рада (парламент) має меншу силу, ніж її аналог у Франції. Роль парламенту полягає в тому, щоб обговорювати і голосувати за закони, представлені урядом, голосувати за національний бюджет та здійснювати ратифікацію міжнародних договорів, однак він не має повноважень ініціювати або змінити законодавство. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.