Суд не зняв з прем'єра Чехії звинувачення про співпрацю з спецслужбами Чехословаччини

Вівторок, 13 лютого 2018, 16:18

Словацька суд відхилив скаргу чеського прем'єр-міністра Андрея Бабіша на те, що він співпрацював з таємною поліцією соціалістичної Чехословаччини.

Про це повідомляє Associated Press.

Андрей Бабіш оскаржував у крайовому суді Братислави рішення Конституційного суду Словаччини. Той постановив анулювати попереднє рішення Верховного суду Словаччини, який визнав, що співпраця Бабіша з органами була недоведеною.

Словацький Інститут національної пам'яті звинувачує Бабіша у тому, що у 1980-1982 роках він був штатним агентом чеської служби безпеки під кодовим ім’ям "Буреш" та, можливо, додатково співпрацював із радянським КДБ.

Сам Бабіш ці звинувачення відкидає, називаючи їх появу політичним замовленням. Його судова суперечка із Інститутом нацпам'яті триває із 2011 року.

17 січня уряд Чехії під керівництвом Андрея Бабіша подав у відставку після винесеного вотуму недовіри парламенту.

24 січня президент Чехії Мілош Земан прийняв відставку уряду на чолі з Андреєм Бабішем і водночас дав йому другу спробу на формування уряду.

Рух ANO Андрея Бабіша у жовтні минулого року виграв парламентські вибори і отримав 78 місць у парламенті, але цього виявилося недостатньо для формування більшості. Крім того, інші політичні сили відмовилася об’єднуватися з партією Бабіша.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.