Україна поступилася Молдові і Грузії в рейтингу євроінтеграції

Середа, 14 лютого 2018, 10:27

Україна посіла третє місце в одному з двох оцінювальних блоків Індексу європейської інтеграції "Східного партнерства" (СхП).

Про це йдеться у статті "Україна ще не лідер: що показав рейтинг країн Східного партнерства" на "Європейській правді".

Документ відбиває прогрес кожної з країн СхП за 2015-2016 роки.

"І хоча документ не враховує останні досягнення України, все одно вкрай тривожить той факт, що наша держава не є лідером "Східного партнерства", – йдеться у статті

Як зазначається, в одному з двох оцінювальних блоків (через низькі результати у категорії "Громадяни в Європі") вона посіла навіть третє місце, пропустивши вперед Грузію та Молдову, а у іншому виявилася другою, нехай навіть із мінімальним відставанням від Кишинева.

Разом з тим, Україна є лідером серед країн "Східного партнерства" за такими показниками, як свобода слова та зібрань і незалежність судів. Крім того, наша країна отримала найвищий бал серед шести країн СхП у категорії "міжнародна безпека, політичний діалог та співпраця".

Україна також є регіональним лідером у категоріях "секторальна співпраця та торговельні потоки" та "адаптація до норм ЄС".

Водночас за показником наукових та культурних обмінів Україна разом із Азербайджаном відстає від усіх інших країн регіону.

"Це пояснюється, зокрема, неспівмірністю коштів на наукові та культурні обміни, які виділяє ЄС на душу населення для України у порівнянні з іншими, меншими країнами "Східного партнерства", - йдеться у статті.

Крім того, Україна та Молдова "пасуть задніх" серед країн СхП за показником сприятливості умов для бізнесу.

Втім, розрив між Україною, Грузією та Молдовою загалом невеликий, і Індекс не враховує досягнення 2017 року, тому є всі підстави сподіватися, що в наступному рейтингу Україна може зайняти кращу позицію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.