Макрона просять не надто втручатися в іслам у Франції

Середа, 14 лютого 2018, 19:53

Провідний представник французьких мусульман закликав президента Еммануеля Макрона не втручатися в організацію другої за величиною релігії Франції.

Заклик прозвучав через кілька днів після того, як президент сказав, що спробує переглянути відносини між ісламом і державою, повідомляє Reuters.

"Кожен повинен дотримуватися своєї ролі", - сказав в інтерв'ю агентству Ахмед Ограс, президент Французької ради мусульманської віри.

"Мусульманська віра є релігією і, будучи нею, сама опікується своїми домашніми справами. Останнє, чого ви хочете, це щоб держава виступала у ролі вартового", - сказав Ограс, француз турецького походження, який очолює організацію з середини минулого року.

11 лютого Еммануель Макрон заявив у інтерв'ю Le Journal du Dimanche, що хоче реорганізувати іслам у Франції, щоб краще інтегрувати віру, побороти фундаменталізм і зберегти "національну згуртованість".

У заяві Макрона йдеться, що він розглядає глибоку реорганізацію того, як фінансується ісламська релігія та як навчаються проповідники ісламу.

У традиційно католицькій Франції проживають найбільші єврейські та мусульманські громади в Європі. У країні з населенням 67 мільйонів осіб проживають 5 мільйонів мусульман.

У Франції існує суворий поділ релігії та держави, перше вважається строго особистою справою громадян.  Проте після хвилі терористичних атак, що забрали життя 230 людей у Франції з 2015 року, у французької влади вимагають рішучих кроків у боротьбі з радикальними проповідниками та радикальними мечетями. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.