Президент Польщі направив закон про Інститут нацпам’яті у Конституційний суд

Четвер, 15 лютого 2018, 13:02

Президент Польщі направив 14 лютого на розгляд Конституційного суду скандальний закон про Інститут національної пам'яті, який викликав жорстку критику з боку України, Ізраїлю, США та країн ЄС.

Про це повідомили у канцелярії польського президента.

За словами президента Польщі, "положення закону повинні бути досить точними, щоб кожен громадянин, прочитавши їх, не мав жодних сумнівів щодо того, підлягає його поведінка покаранню чи ні".

Раніше глава МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд Польщі може взяти до уваги побоювання українців щодо закону і дещо змінити його.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

Більше про конфлікт читайте на сайті "Європравди": "За що хочуть карати українців: деталі та наслідки скандального польського закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.