Корупційний скандал у Греції: екс-прем'єр подав позов проти Ципраса

Четвер, 15 лютого 2018, 13:48

Колишній прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас, який фігурує у корупційному розслідуванні стосовно швейцарської фармацевтичної компанії, подав заяву про порушення кримінальної справи проти нинішнього прем'єр-міністра Алексіса Ципраса та ще шести осіб, включаючи заступника міністра юстиції та трьох прокурорів.

Про це повідомляє The Associated Press.

Самарас, прем'єр-міністр від консерваторів у 2012-2015 роках, подав 15 лютого позов зі звинуваченням у серії злочинів, серед яких зловживання повноваженнями, наклеп, порушення обов'язку і лжесвідчення.

Такий крок був зроблений після того, як грецький уряд закликав парламент розслідувати звинувачення в тому, що 10 високопоставлених посадових осіб, у тому числі Самарас, замішані у корупційному скандалі.

Нагадаємо, швейцарську фармацевтичну компанію Novartis звинувачують у тому, щоб вона давала хабарі топ-політикам в обмін на встановлення фіксованих цін на її ліки. Прокурори вважають, що це могло коштувати державні мільярди євро під час фінансової кризи.

За інформацією грецьких ЗМІ, політикам було виплачено близько 50 мільйонів євро хабарів. Компанія Novartis пообіцяла вжити заходів, якщо в результаті розслідування буде виявлено неетичну поведінку її менеджерів.

Розслідування, об'єктом якого є кілька провідних опозиційних діячів, підвищує ставки у все більш напруженому протистоянні між урядом і провідними опозиційними партіями, яких звинувачують у використанні органів юстиції для досягнення політичних цілей.

Раніше повідомлялося, що єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос теж опинився в списку десяти грецьких політиків, які фігурують у корупційному розслідуванні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.