Прем’єр Польщі не виключив доопрацювання закону про Інститут нацпам’яті

П'ятниця, 16 лютого 2018, 12:23

Якщо Конституційний суд Польщі визнає невідповідність Конституції норм закону про Інститут національної пам’яті, документ доопрацюють.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в ефірі Польського радіо, повідомляє Polsat News.

"Якщо буде така необхідність і так вирішить Конституційний суд, можливо, з’явиться певне уточнення деяких положень закону про Інститут національної пам’яті таким чином, щоб жоден з наших партнерів, друзів або навіть не до кінця друзів, а тих, хто має побоювання щодо загроз свободі слова, не мали більше таких побоювань. Ми не мали на меті чогось подібного" - заявив він.

Раніше глава МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд Польщі може взяти до уваги побоювання українців щодо закону і дещо змінити його.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Зокрема, Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.