Глава МЗС Угорщини: Україна почала "міжнародну кампанію брехні"

виправлено
П'ятниця, 16 лютого 2018, 16:45

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив Київ у порушенні "міжнародних законів" та початку "міжнародної кампанії брехні" у конфлікті щодо мови освіти меншин.

Про це йдеться у повідомленні на сайті угорського уряду.

"Україна, яка прагне досягти європейської інтеграції, нещодавно серйозно порушила міжнародні закони (очевидно, йдеться про міжнародне право - ЄП) про захист меншин, дотримання яких також суворо вимагається Європейським Союзом", - сказав Сійярто, не назвавши, що правда, назви цих документів.

Міністр заявив, що Україна "розпочала міжнародну кампанію брехні проти Угорщини та закарпатських угорців".

Він визнав, що "закарпатські угорці не брали участі у нараді з українським урядом у Києві, де відбулися переговори щодо Закону України про освіту", та надав свою версію щодо причин зриву таких консультацій представниками угорської меншини. За його словами, проблема в тому, що зустріч мала бути присвячена змінам до вже прийнятого закону "Про освіту". Участь угорців у цій зустрічі, на думку міністра, засвідчила би що "по суті вони визнали (у чинній редакції) Закон про освіту".

Петер Сійярто не уточнив, чи означає це, що Будепешт рекомендує представникам меншин взагалі не брати участь у переговорах про зміни до чинного закону "Про освіту", як це випливає з його коментаря.

Примітно, що угорський міністр, підтримавши дане рішення закарпатських угорців - одночасно звинуватив уряд України в небажанні проводити консультації з ними. "Угорщина закликає Україну призупинити виконання Закону про освіту, а не проводити міжнародну кампанію брехні, поки не дійде до згоди із закарпатськими угорцями про всі деталі", - сказав Сійярто, додавши, що "Україна повинна нарешті розпочати переговори з закарпатськими угорцями".

Він також вчергове закликав Україну призупинити виконання чинного закону.

На додаток до цього Сійярто звинуватив Україну в ігноруванні рішення Венеціанської комісії. Варто зазначити, що у Венеціанській комісії дотримуються іншої думки - там раніше заявляли, що не згодні з ключовою претензію Угорщини щодо мовного закону.

Нагадаємо, міністр освіти Лілія Гриневич 14 лютого заявила, що представники угорської меншини відмовилися від участі у заздалегідь запланованих консультаціях щодо мови освіти. Угорці пояснили своє рішення тим, що чинний закон про освіту перебуває на розгляді Конституційного суду за поданням депутатів Опозиційного блоку.. 

Читайте також: "Мова ультиматуму: як угорська блокада підриває відносини України з НАТО".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.