Розенко у Варшаві: закон про Інститут нацпам’яті загрожує українцям у Польщі

П'ятниця, 16 лютого 2018, 17:37

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що скандальні зміни до закону про Інститут національної пам'яті можуть загрожувати правам українців, що працюють у Польщі.

Про це він повідомив після зустрічі у Варшаві з польським колегою Пьотром Глинським, інформує RMF 24.

За словами Розенка, під час зустрічі обговорили питання історичної пам'яті та їх вплив на польсько-українські відносини. "У тому контексті, щоб наші вчені, наші представники неурядових організацій продовжили співпрацю в галузі історичної політики", - повідомив віце-перм’єр.

"Звичайно, ми не могли не звернути увагу на сьогоднішніх переговорах на зміни до закону про Інститут національної пам'яті, які були прийняті в Польщі. Ці зміни, а особливо їх інтерпретація, можуть  загострити відносини, призвести до заперечення і підриву прав українців, які працюють в Польщі, їхніх соціальних прав, їхніх громадянських прав" - підкреслив віце-прем'єр-міністр.

Розенко зауважив, що після схвалення та підписання суперечливих змін Анджеєм Дудою українська влада зберегла холоднокровність і здоровий глузд.  "Не було так званих заходів у відповідь, які могли б призвести до подальшої конфронтації", - сказав посадовець.

"Звичайно, якщо говорити про риторику, риторика дуже жорстка, але ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і наші переговори на рівні заступників прем'єр-міністрів допоможуть нам", - пояснив він.

Розенко додав, що переговори були важкими, але наголосив, що обидві сторони прагнуть домовитися, і переговори продовжаться.

Польський віце-прем'єр Глінскі заявив, що "переговори з українською стороною будуть продовжені через членів делегації". "Мене запросили до Києва на наступний раунд переговорів. Я думаю, що коли ми будемо готові, я поїду в Київ на зустріч з заступником прем'єр-міністра Розенком", - пояснив він.

Глінскі також повідомив, що під час п'ятничних переговорів було визначено, як буде виглядати "процес досягнення умов для ексгумації, інвентаризації та захоронення".

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Конституційний суд Польщі, який зараз вивчає зміни до закону про Інститут національної пам'яті, може взяти до уваги побоювання українців і дещо змінити його.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.