Лавров в черговий раз заявив, що РФ проти повноцінної миротворчої місії на Донбасі

Субота, 17 лютого 2018, 11:22

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не погодиться на розгортання повноцінної миротворчій місії і створення адміністрації ООН на тимчасово окупованій Донбасі.

Про це Лавров сказав в інтерв'ю телеканалу Euronews, повідомляє "УНІАН".

Він заявив, що Мінські домовленості перебувають під наглядом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, але, коли виникли побоювання за безпеку членів місії, президент Росії Володимир Путін "пропонував дати їм легке озброєння, щоб вони були більш захищені".

"ОБСЄ сама визнала це неможливим - у них не було практики збройних миротворчих операцій. Через якийсь час, а саме у вересні минулого року, ми внесли проект резолюції в РБ ООН, який дуже простий і прямо прив'язаний до Мінських угод: всюди, де працюють спостерігачі ОБСЄ, їм надається охорона миротворців ООН", - зазначив Лавров.

За його словами, учасники переговорів сказали, що це дуже правильний крок, і захотіли розширити концепцію. "Запропонували не слідувати завданню реалізації Мінських домовленостей, а підмінити все, що там написано, створенням великої, потужної, силової структури під виглядом оонівської операції", - сказав очільник МЗС РФ.

"Називаються цифри до 40 тис. озброєних миротворців, озброєних не тільки стрілецькою зброєю, а й важким озброєнням, оснащених за останнім словом військової техніки для того, щоб взяти під контроль всю територію Донецької та Луганської республік, створити там додатково у складі 5 тис. осіб тимчасову адміністрацію ООН і вирішувати всі питання проведення виборів.

Надання особливого статусу Донбасу не в прямому діалозі між Києвом, Донецьком і Луганськом, як того вимагає резолюція РБ ООН, яка затвердила Мінські домовленості, а як заманеться цій міжнародній адміністрації. Такі ідеї зараз намагаються поширювати", - зазначив Лавров.

Відповідаючи на запитання, Росія "за" або "проти" цієї ідеї, він заявив, що РФ "не може бути за ідеї, які суперечать рішенням вищого органу ООН, який відповідає за мир і безпеку".

"Резолюція, яка схвалила Мінські домовленості, обов'язкова до виконання", - додав Лавров. Він підкреслив, що, якщо американські колеги будуть підтримувати цю лінію і підривати можливості створення місії ООН, яка охороняла б тих, хто "виконує Мінські домовленості, напевно, це буде дуже сумно для міжнародних відносин, для України".

Нагадаємо, напередодні міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про неуспіх переговорів з російським колегою Сергієм Лавровим щодо мандату миротворчої місії на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.