Польщу обурили переговори з Україною: домовленості президентів не виконуються

Субота, 17 лютого 2018, 13:35

У Польщі заявили, що "глибоко розчаровані" результатами переговорів між українським та польським віце-прем'єр-міністрами, оскільки Київ досі не прийняв рішення щодо питання скасування мораторію на ексгумацію польських поховань в Україні.

Про це йдеться у заяві голови канцелярії польського президента Кшиштофа Щерського, яка була оприлюднена сьогодні, 17 лютого, на сайті президента Польщі.

"У канцелярії президента Республіки Польща глибоко розчаровані підсумками переговорів між віце-прем'єр-міністрами України і Польщі.

Відсутність рішення української сторони щодо основоположного питання про скасування заборони на ексгумацію польських поховань на території України означає серйозний регрес довіри та не реалізовує мандат на переговори від президентів обох країн, що суттєво впливає на взаємні відносини", - йдеться у заяві.

У канцелярії польського президента висловили сподівання, що заборона на ексгумацію польських поховань "буде знята в найближчому майбутньому".

Нагадаємо, віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого перебував з візитом у Варшаві, де мав переговори зі своїм польським колегою  Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

"Порушили низку важливих для україно-польських стосунків питань: загрози нового закону, права українців Польщі, відновлення зруйнованих пам‘яток, проведення спільних заходів: конференцій, пошукових робіт. Переговори завершені. Але не закінчені… Будемо раді бачити пана Глінського в Києві", - повідомив Розенко за підсумками зустрічі.

Розенко додав, що переговори були важкими, але наголосив, що обидві сторони прагнуть домовитися, і переговори продовжаться.

Польський віце-прем'єр Глінскі заявив, що "переговори з українською стороною будуть продовжені через членів делегації". "Мене запросили до Києва на наступний раунд переговорів. Я думаю, що коли ми будемо готові, я поїду в Київ на зустріч з заступником прем'єр-міністра Розенком", - пояснив він.

Глінскі також повідомив, що під час п'ятничних переговорів було визначено, як буде виглядати "процес досягнення умов для ексгумації, інвентаризації та захоронення".

Читайте також на сайті Європейської Пправди статтю "Обіцянки на тлі могил: чим поступився Порошенко на зустрічі з президентом Польщі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.