Турки-кіпріоти не дозволять грецькій стороні розвідку газових родовищ біля Кіпру

Понеділок, 19 лютого 2018, 16:24

Адміністрація турків-кіпріотів не дозволить грекам-кіпріотам без згоди продовжувати розвідку газових родовищ в Середземному морі.

Про це заявив міністр закордонних справ та віце-прем'єр-міністр турків-кіпріотів Кудрет Озерсей, передає Hurriyet Daily News.

"Вони не можуть продовжувати (розвідку газових родовищ - Ред.), поки питання Кіпру не буде вирішено, або, якщо це неможливо, без досягнення домовленості з кіпрсько-турецькою стороною", - сказав Озерсей.

Він нагадав, що турки-кіпріоти мають такі ж права щодо природних ресурсів.

"З одного боку, вони (греки-кіпріоти) визнають, що ми також володіємо цим багатством, але, з іншого боку, вони хочуть спробувати продовжувати йти цим шляхом, ігноруючи нас. Це суперечить міжнародному праву та поняттю справедливості. Якщо ви визнаєте існування чиїхось прав, то ви повинні діяти відповідним чином", - сказав він.

"З одного боку, ці ресурси належать також і нам. Тому, перш ніж робити які-небудь дії щодо цих ресурсів, ви повинні отримати згоду громади турків-кіпріотів та сприяти вирішенню їхніх проблем", - додав він.

Нагадаємо, 11 лютого турецькі військові кораблі заблокували у Середземному морі бурову установку італійської енергетичної фірми ENI, яка мала розпочати роботи із пошуку газу біля берегів Кіпру.  

Міністерство закордонних справ Туреччини розкритикувало Кіпр за "односторонню" розвідку газових родовищ у морі. Туреччина виступає проти буріння, заявляючи, що це порушує права турків-кіпріотів на природні ресурси Кіпру.

ЄС закликав Туреччину не ставити під загрозу добросусідські відносини з державами членами у зв’язку з блокуванням судна біля Кіпру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.