Президент Польщі здивований, що не всі в ЄС розуміють небезпеку "Північного потоку-2"

Понеділок, 19 лютого 2018, 17:54

Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував "Північний потік-2", запланований газопровід між Росією та Німеччиною, який буде йти в обхід Польщі, України та країн Балтії.

Про це він заявив в ході офіційного візиту до столиці Литви, передає Polskie Radio.

Дуда зазначив: "Я хочу висловити своє здивування тим, що ЄС – зокрема, західніші члени, як я вважаю – хочуть стати залежним від "Газпрому", російського газового монополіста.

"Ми (Польща) маємо досвід (з Росією), ми також спостерігаємо за досвідом України, проти якої зниження поставок газу використовується як зброя у гібридній війні, що проводиться відносно цієї країни", - заявив він.

Дуда підкреслив, що Польща вживає заходів, щоб зменшити енергетичну залежність від Росії, в тому числі відкривши термінал у Свіноуйсьце, на півночі країни, що отримує газ з Катару.

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.