Президент Косова сподівається на "історичну угоду" з Сербією цього року

П'ятниця, 2 лютого 2018, 10:05

Президент Косова Хашим Тачі сподівається досягти "історичної угоди" з Сербією в 2018 році, через 10 років після того, як його країна оголосила про незалежність, яку Белград все ще не визнає.

Про це Тачі сказав в інтерв'ю AFP.

"Я думаю, що 2018 рік є вирішальним роком, і він повинен бути вирішальним, інакше це буде тягнутися десятиліттями", - сказав Тачі.

Він зазначив, що у нього існує лише "одне бачення для майбутнього Косова: членство в ЄС та НАТО".

Але така інтеграція також залежить від процесу нормалізації відносин між Белградом і Приштиною, який за посередництва ЄС почався в 2011 році, але протягом останніх двох років майже припинився.

Одним з головних каменів спотикання є створення керованих сербами муніципалітетів, що надають більше повноважень сербській меншині в Косові. Більшість з 1,8 млн жителів Косова є етнічними албанцями.

"Я вірю напевно, що діалог є єдиним шляхом для Косова та Сербії. І я сподіваюсь, що 2018 рік стане роком для остаточної історичної угоди", - сказав Тачі

Він зазначив, що бачить кілька причин для позитивних очікувань. "З моменту початку діалогу ми маємо косовську поліцію на кордоні з Сербією, митників, свободу пересування, суди, що діють на півночі", - сказав він, додавши, що сьогодні серби також представлені в парламенті та уряді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.