Дещиця: закон про Інститут нацпам’яті викликає антипольські настрої в Україні

Вівторок, 20 лютого 2018, 11:45

Посол України в Польщі Андрій Дещиця вважає, що польський суперечливий закон про Інститут національної пам’яті викликає антипольські настрої в Україні.

Про це він заявив у інтерв’ю радіо Zet, повідомляє Onet.Wiadomosci.  

"Маємо проблему з поясненням того, хто такі українськими націоналістами. Якщо люди вчинили злочини, їх не можна захищати. Однак ми маємо справу з тим, що ці терміни можна інтерпретувати дуже суб'єктивно. Невідомо, як їх будуть тлумачити судді та звичайні громадяни", - сказав він.

Дипломат пояснив, до чого призводить така ситуація.  

"Це викликає антипольські настрої в Україні, і це мене турбує. Регіональна влада почала лютувати і приймати рішення про те, що прапор УПА повинен бути на одному рівні з національним прапором, якщо хтось його забороняє", - зауважив Дещиця.

Як повідомлялося, польський закон про Інститут національної пам’яті, який призвів до конфлікту у відносинах з Україною, Ізраїлем та США, не діятиме до з'ясування спірних моментів Конституційним судом.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Водночас Анджей Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.