Вирубуючи Біловезьку пущу, Польща порушила закони Євросоюзу - топ-радник Суду ЄС

Вівторок, 20 лютого 2018, 13:53

Генеральний адвокат Європейського суду Ів Бот заявив, що Польща порушує законодавство ЄС, здійснюючи вирубку в Біловезькій пущі, яка входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє RMF24.

Це не остаточний вердикт, а позиція генерального адвоката (посадовець суду ЄС, який готує правові обгрунтування та пропозиції для рішень. – Ред.), яку трибунал врахує при винесенні рішення у спорі між Польщею та Європейською комісією.

Ів Бот стверджує, що Польща не виконала свої зобов'язання для захисту Natura 2000 – мережі охоронних ділянок на території країн ЄС, та порушила дві директиви Євросоюзу: про середовище проживання та птахів.

Ів Бот показав неточності в аргументах польського уряду. За його словами, проведення лісозаготівлі у Біловезькій пущі суперечить пропозиціям схваленого у 2015 році Плану завдань із захисту. І навіть більше – дії польської влади можуть позбавити план ефективності та дозволити обійти його положення.

Захисник також відхилив аргументи Варшави щодо вирубки з міркувань безпеки. На його думку, Польща не проаналізувала можливі альтернативні заходи, які б могли не мати шкідливого впливу на навколишнє середовище.

Польське міністерство навколишнього середовища давно стверджує, що його дії у Біловезькій пущі відповідають положенням директив ЄС про птахів і місця проживання, які є основою для європейської програми Natura 2000.

Європейська комісія мала протилежну думку, стверджуючи, що ці правила не виконуються, і почала процедуру порушення законодавства ЄС проти Польщі.

Думка генерального адвоката Європейського суду означає, що Польща не може розраховувати на перемогу у суперечці з Європейською комісією. Як вправило, думка генерального адвоката збігається з рішенням Суду.

Міністр довколишнього середовища Польщі Генрик Ковальчик відреагував на позицію генерального адвоката, заявивши, що Польща поважатиме будь-яке рішення Європейського суду.

Остаточне рішення Європейського суду очікується в квітні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.