Швеція надала громадянство іранцю, якого Тегеран засудив до смертної кари

Вівторок, 20 лютого 2018, 15:35

Міністерство закордонних справ Ірану викликало посла Швеції в знак протесту проти того, що шведський уряд надав громадянство іранському вченому, якого Тегеран засудив до смертної кари.

Про це повідомляє Reuters.

Ахмадреза Джалалі, іранський вчений, який отримав дозвіл на проживання у Швеції, був заарештований в Тегерані в квітні 2016 року та пізніше звинувачений у шпигунстві для Ізраїлю.

Прокуратура Ірану повідомила, що Джалалі зізнався у тому, що зустрічався з агентами ізраїльської спецслужби "Моссад", щоб надати інформацію про ядерні плани Ірану.

"На зустрічі (з послом Швеції - Ред.) Іран висловив рішучий протест проти заходів, прийнятих урядом Швеції, щодо надання громадянства агенту "Моссад", який зізнався в участі у вбивстві іранських учених", - заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Ірану.

Зазначається, що Міністерство закордонних справ Швеції підтвердило в суботу, що Джалалі було надано шведське громадянство.

"Ми перебуваємо у постійному контакті з іранськими представниками, які просили доступу до Джалалі та представили точку зору Швеції щодо рішення про смертну кару, яку ми засуджуємо у всіх її формах. Наша вимога полягає у тому, щоб рішення про смертну кару не була виконано", - заявила речниця МЗС Швеції.

Міжнародна організація Amnesty International заявляла раніше, що Джалалі після затримання був поміщений в одиночну камеру на три місяці та піддавався тортурам.

У своєму листі із тюрми він заявив, що був затриманий за відмову шпигувати для Ірану.

Нагадаємо, у жовтні минулого року з'явилася інформація про те, що суд в Ірані, можливо, засудив до смертної кари іранського лікаря, який є резидентом Швеції, за звинуваченням у шпигунстві для Ізраїлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.