Рада ЄС 27 лютого запустить формальні процедури щодо санкцій проти Польщі – ЗМІ

Четвер, 22 лютого 2018, 09:38

Рада ЄС розпочне наступного вівторка формальні процедури в рамках статті 7 Договору про ЄС проти Польщі, що може призвести до позбавлення країни права голосу в Раді ЄС.

Про це повідомляє RMF24 з посиланням на джерела в Брюсселі.

Питання верховенства права у Польщі вперше внесли як формальний пункт порядку денного Ради ЄС. Наразі на найвищому рівні тривають розмови з приводу компромісу у цій справі.

Джерела у Брюсселі визнають, що багато що залежатиме від того, що про ситуацію в Польщі розповість віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс. На початку лютого він зустрічався з головою МЗС Польщі Яцеком Чапутовичем і висловлював сподівання на розв'язання суперечки протягом кількох тижнів чи місяців.

Про зближення позицій Варшави і Брюсселя минулого тижня говорив і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

В той же час, як зазначає видання, ніхто не може забрати у Ради ЄС право голосу у цій справі. Дипломати Болгарії, яка головує у Раді ЄС, стверджують, що на підставі зустрічі 27 лютого можна буде прийняти рішення про подальші кроки в рамках процедури за статтею 7 і встановити календар дій проти Польщі.

Нагадаємо, парламент Угорщини прийняв 20 лютого резолюцію "про підтримку Польщі у зв'язку з тиском зі сторони Брюсселя".

У грудні Європейська комісія вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

Комісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Якщо Польща цього не зробить, це може призвести до застосування санкцій, зокрема, до втрати голосу у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.