ЄК не надасть Києву макрофінансову допомогу до створення Антикорупційного суду

Четвер, 22 лютого 2018, 16:38

Європейська комісія прихильна продовжувати програму надання макрофінансової допомоги в Україні, але для цього необхідно виконати низку умов.

Про це заявив генеральний директор Єврокомісії Крістіан Даніельсон в інтерв’ю "Європейській правді".

"По-перше, обов’язковою умовою для надання такої допомоги є існування діючої програми МВФ. Зараз Україна перебуває в дискусії з МВФ щодо умов продовження програми фінансування. Має бути досягнута ця згода і має бути оголошено про продовження співпраці України з МВФ, щоби ми могли зробити наступні кроки щодо надання Києву макрофінансової допомоги", - сказав Даніельсон.

Відповідаючи на уточнююче запитання, він підтвердив, що однієї з умов МВФ є створення Антикорупційного суду. "Абсолютно вірно! Це є важливим елементом програми МВФ. Що ж до інших вимог – про це найкраще питати у наших колег із Фонду", - пояснив представник Єврокомісії.

Окрім цього, Євросоюз має визначити свої умови надання такої допомоги, зазначив гендиректор. Це рішення ухвалюється Єврокомісією не одноосібно, воно потребує схвалення Європарламентом і Радою ЄС.

Він нагадав, що ЄС станом на сьогодні надав Україні 2,81 млрд євро макрофінансової допомоги на додаток до того, що надається у вигляді грантів.

"Що стосується продовження цих програм у майбутньому – побачимо. Та можу підтвердити, що нова макрофінансова допомога – одна з опцій, яка зараз активно дискутується, і Єврокомісія прихильна до неї. Але рішення ще не ухвалене", - сказав Даніельсон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.