Міністр юстиції Румунії закликав до відставки главу антикорупційного управління

П'ятниця, 23 лютого 2018, 09:51

Міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер закликав подати у відставку главу Національного антикорупційного управління (DNA) Лауру Ковеші.

Про це повідомляє Euractiv.

Тоадер скликав спеціальну прес-конференцію, на якій прочитав підсумок звіту з 20 пунктів, який склало його відомство. У звіті йшлося про те, що Ковеші несе відповідальність за "дії та факти, не допустимі для верховенства права".

"DNA не є такою ж, як її головний прокурор, чиї дії довели, що вона може поставити під загрозу цей інститут через перевищення повноважень...заперечуючи повноваження парламенту та оскаржуючи рішення Конституційного суду", - сказав Тоадер.

Міністр відмовився відповідати на запитання журналістів. Президент Клаус Йоганніс, який приймає остаточне рішення  щодо звільнення головних прокурорів, заявив, що звіт Тоадера був нечітким і його необхідно проаналізувати.

"Президент неодноразово заявляв, що він задоволений діяльністю DNA та її керівником, і він продовжує дотримуватися цієї думки", - йдеться у заяві Йоганніс.

Ковеші керує антикорупційним відомством з 2013 року, і під її керівництвом кількість кримінальних справ проти чиновників в одній з найбільш корумпованих держав ЄС різко зросла. Вона є чи не найбільш популярним чиновником країни.

Правлячі соціал-демократи намагалися рік тому декриміналізувати кілька корупційних правопорушень, що призвело до найбільших вуличних протестів у Румунії протягом останніх десятиліть.

Наприкінці 2017 року правляча коаліція затвердила суперечливу реформу судочинства, яку критикували президент Румунії, Європейська комісія та Державний департамент США.

Документ зрештою повернувся до парламенту після того, як Конституційний суд визнав, що деякі його положення не відповідали основному закону країни.

Читайте також інтерв’ю з головним прокурором DNA з питань міжнародної співпраці Анкою Юрмою: "В Румунії ніхто не ризикне сказати антикорупційному прокурору "ти мене засмучуєш".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: