Словаччина слідом за Болгарією відмовилася ратифікувати Стамбульську конвенцію

П'ятниця, 23 лютого 2018, 10:37

Словаччина виступила проти ратифікації Стамбульської конвенції про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та насильством в сім'ї.

Про це повідомляє Euractiv.

Словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо вчора заявив, що відмовляється ратифікувати Стамбульську конвенцію, оскільки вважає, що вона суперечить конституційному визначенню шлюбу в країні як гетеросексуального союзу.

"У конвенції йдеться про стереотипи та гендерну рівність у сенсі усунення так званих традиційних ролей чоловіків і жінок у сім'ї. Це викликає сумніви. Якщо не буде повного дотримання положень конвенції з визначенням шлюбу як зв'язку між чоловіком і жінкою, я ніколи не погоджусь на ратифікацію", - сказав Фіцо.

Парламент Словаччини змінив Конституцію країни у 2014 році, визначивши шлюб як союз між чоловіком і жінкою, що викликало протести правозахисних груп.

Незважаючи на те, що Фіцо виступив проти ратифікації конвенції, він заявив, що налаштований включити деякі її елементи у внутрішнє законодавство Словаччини.

"Ми будемо приймати всі необхідні нормативні акти для забезпечення нашого законодавства на європейському рівні, коли йдеться про захист жінок від насильства", - сказав він.

Минулого тижня подібне рішення озвучила Болгарія, яка зараз головує в ЄС. Таким чином, триває протистояння більш соціально консервативних країн Центральної Європи з ліберальними цінностями Західної Європи.

Близько половини членів Ради Європи, в тому числі 17 країн ЄС, ратифікували Стамбульську конвенцію з прав людини, яка є першим  у світі обов'язковим інструментом із запобігання та боротьби з насильством щодо жінок.

Україна також досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.