Анкара викликала нідерландського дипломата через визнання геноциду вірмен

П'ятниця, 23 лютого 2018, 12:44

Туреччина викликала тимчасового повіреного у справах Нідерландів, щоб поскаржитися на рішення парламенту країни про визнання вбивства 1,5 млн вірмен 1915 року геноцидом.

Про це повідомляє Anadolu з посиланням на дипломатичні джерела.

За даними джерел, тимчасовий повірений Ерік Вестстрате був викликаний в МЗС Туреччини у зв'язку з рішенням Палати представників Нідерландів визнати геноцидом події 1915 року в Османській державі.

Напередодні Анкара рішуче засудила рішення Палати представників Нідерландів про визнання геноцидом масового вбивства вірмен. В МЗС Туреччини назвали неприпустимим рішення законодавчого органу європейської країни, яка проігнорувала в свій час акт геноциду у Сребрениці.

Як відомо, переговори про відновлення відносини між двома країнами були перервані. На початку лютого уряд Нідерландів офіційно відкликав посла з Туреччини через суперечку, яка виникла між країнами у 2017 році.

Нагадаємо, 22 лютого нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за визнання геноцидом масове вбивство вірмен за часів Османської імперії. Голосування, ймовірно, ще більше збільшить дипломатичну напругу між Нідерландами та Туреччиною.

Позиція Туреччини щодо подій 1915 року полягає в тому, що загибель вірмен в східній Анатолії в 1915 році відбулася після того, як деякі з них приєдналися до росіян, що здійснювали вторгнення, і повстали проти османських сил.

Анкара не визнає ці події геноцидом, але визнає, що в ході Першої світової війни були жертви з обох сторін.

За оцінками істориків, близько 1 млн вірменів були вбиті турками, що було визначено багатьма вченими як перший геноцид ХХ століття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.