Геращенко пропонує ввести моніторинг щодо використання Україною коштів техдопомоги ЄС

П'ятниця, 23 лютого 2018, 13:40

Перший заступник голови Верховної ради Ірина Геращенко пропонує провести моніторинг ефективності використання Україною технічної допомоги ЄС за всі роки незалежності.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нам потрібно провести серйозний моніторинг того, наскільки ефективно українська сторона використовувала технічну допомогу ЄС за всі ці 26 років на різні сфери. Як віце-спікер парламенту я звернуся з таким запитом до уряду", - сказала вона, відповідаючи на запитання журналістів щодо припинення фінансування ЄС проекту модернізації прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною в Києві у п'ятницю.

Геращенко підкреслила, що митна сфера разом із транспортною сферою та сферою інтелектуальної власності входить до трьох ключових проблемних сфер щодо імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

"У нас є кілька проблем, коли та технічна допомога, яку надає нам ЄС, не може бути виконана через недосконалість або законодавства, або виконавця. Це тривожні сигнали", - сказала Геращенко.

"Коли так непросто йдуть переговори про виділення цієї технічної допомоги, потрібно щоб потім ці гроші реалізовувалися, по-перше, проектно, по-друге, прозоро. Щоб у наших партнерів не виникало ніяких сумнівів щодо прозорості використання цих коштів", - додала парламентарій.

Нагадаємо, агентство Reuters повідомило, що Європейський Союз закриває проект модернізації прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною.

За інформацією агентства, проект закрили після низки затримок, помилок та перевитрат за участю місцевих чиновників та підрядників. Агентство посилається на внутрішню кореспонденцію уряду України та листування між Європейською комісією та українською владою.

Згодом, 22 лютого Євросоюз офіційно повідомив, що припиняє фінансування проектів з розбудови більше ніж 10 КПП на західному кордоні України, причому частину коштів Україна буде вимушена повернути.

За попередніми даними, Київ витратив близько 2 млн євро. Відповідно, Україна має відшкодувати ЄС близько 8 млн євро. Таким чином, сумарна вартість фондів, які були запропоновані Україні, але не використані нею, становить близько 27 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.