В’ятрович: Без зміни скандального закону історична дискусія з Польщею припиниться

П'ятниця, 23 лютого 2018, 14:18

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що історична дискусія між Україною і Польщею фактично припиниться, якщо не буде змінено польський закон про Інститут національної пам'яті.

Про це він заявив журналістам у Києві, передає УНІАН.

"Якщо не буде змінено цього закону, то якась історична дискусія між Україною і Польщею фактично припиняється", - наголосив В’ятрович.

За його словами, ухвалення закону є результатом "досить активного політичного диктату політиків над історією, який почав утверджуватися в Польщі досить швидко з 2016 року: першим кроком була резолюція польського сейму про польсько-український конфлікт як геноцид, а другий крок – ухвалення цього закону".

"Я боюсь, що це не останній крок з польського боку, бо знаємо, що є ще кілька законодавчих ініціатив, які можуть бути теж ухвалені", - додав В’ятрович.

Водночас, за його словами, "це не означає, що Україна і Польща повинні припинити якісь спроби діалогу, вони повинні продовжуватися". "Але Україна має наполягати на тому, що цей закон має бути скасований", - переконаний він.

В’ятрович вважає, що загострення стосунків з Польщею спричинено не стільки втручанням Росії в ці дискусії, а "це результат внутрішньо польської політичної ситуації, результат наростання антиукраїнських настроїв в Польщі, бажання частини політиків цим скористатися".

На питання, чи буде він тепер їздити до Польщі, директор Інституту національної пам’яті відповів: "Я збираюся їздити до Польщі…Сподіваюсь, що не буде з польського боку якихось бажань завади цьому. Мова йде про якісь мої приватні поїздки і поїздки як науковця. Але я не впевнений, чи в теперішній ситуації є можливість для продовження історичного діалогу на території Польщі, тому що закон, який було ухвалено і підписано президентом, і фактично набирає чинності з 1 березня, передбачає і кримінальні санкції, зокрема, за ті оцінки подій українсько-польського конфлікту, які я особисто відстоюю".

Раніше директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявляв, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі. 

Нагадаємо, віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого перебував з візитом у Варшаві, де мав переговори зі своїм польським колегою Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

17 лютого у Польщі заявили, що "глибоко розчаровані" результатами переговорів між українським та польським віце-прем'єр-міністрами, оскільки Київ досі не прийняв рішення щодо питання скасування мораторію на ексгумацію польських поховань в Україні.

В МЗС Польщі вважають, що Україна, відбираючи у родичів жертв право на пошуки їх решток і належне поховання, ставить себе у конфлікт з європейськими цінностями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.