Єврокомісія заперечила порушення під час призначення генсеком помічника Юнкера

Понеділок, 26 лютого 2018, 14:03

Процедура призначення Мартіна Зельмаєра на посаду генерального секретаря Європейської комісії відбулася відповідно до всіх процедур організації.

Про це заявив заступник речника Єврокомісії Александер Вінтерштейн, коментуючи інформацію ЗМІ про порушення правил установи під час призначення.

"Вперше хтось вважає наші процедури такими інтригуючими, тому я радий пролити світло на них. Наші процедури досить складні для проходження, щоб тільки найкращі могли подолати. І всі процедури, всі до одної, були пройдені Мартіном Зельмаєром, що і призвело до його призначення", - сказав Вінтерштейн.

Щоденний брифінг представника Єврокомісії у Брюсселі тривав понад годину і майже всі питання стосувалися призначення Зельмаєра.

Журналістів цікавила як несподівана відставка попереднього генсека Єврокомісії Александра Італьянера 21 лютого, так і надзвичайно швидке, як для бюрократії Брюсселя, призначення Зельмаєра, який тільки того ж дня отримав крісло заступника генсека.

Вінтерштейн повідомив, що 21 лютого Александр Італьянер подав у відставку з посади генерального секретаря і через це на посаду перевели його заступника Зельмаєра.

"І це абсолютно зрозуміло, тому що ніхто не хоче, щоб найбільш важлива позиція в Єврокомісії була вакантною будь-який період часу. Тому рішення про призначення було прийнято колегію одностайно з пропозиції президента Єврокомісії. Що абсолютно нормально і законно з точки зору процедури", - сказав він.

Він також підтвердив, що фактично не було проміжку між відставкою Італьянера та переведення Зельмаєра, все відбулося протягом однієї-двох годин.

Вінтерштейн також розповів, що Зельмаєр подав заявку на посаду до 31 січня, як було визначено у конкурсній заявці. 15 лютого він пройшов співбесіду в оціночному центрі, 16 лютого у нього було інтерв’ю в комітеті Єврокомісії з призначень.

"Потім він пройшов інтерв’ю з відповідальним єврокомісаром і відбулося голосування колегії, вже після рішення про відставку Александра Італьянера", - сказав він, додавши, що подібні призначення відбуваються не тільки через тривалий конкурс, але і переведенням з однієї посади на іншу.

Вінтерштейн також повідомив, що кандидатів на посаду було "менше, ніж чотири", але не назвав точну кількість.

Генеральний секретар Єврокомісії - найвища чиновницька посада у виконавчих органах ЄС.

Зельмаєра вважають одним з дуже сильних та суперечливих гравців в інститутах Брюсселя, він може залишитися в Єврокомісії навіть після того, як термін президент Єврокомісії Жан-Клода Юнкера завершиться в кінці 2019 року.

Сам Юнкер жартома прозвав свого помічника "монстром", тоді як британська преса охрестила його "Распутіним Брюсселя".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.