У коаліційній угоді майбутнього уряду Німеччини немає згадки про "Північний потік-2"

Вівторок, 27 лютого 2018, 09:59

У тексті коаліційної угоди блоку Ангели Меркель ХСС/ХДС та соціал-демократів немає згадки про газопровід "Північний потік-2".

Про це свідчить текст коаліційної угоди, опублікований у німецьких ЗМІ.

У 179-сторінковому документі не висловлена позиція майбутнього німецького уряду щодо будівництва суперечливого газопроводу, який розділив позиції у Європейському Союзі.

У присвяченому енергетиці розділі вказано, що нова енергетична політика Німеччини (Energiewende – енергетична політика, кінцевою метою якої є відмова від невідновлюваних енергоресурсів) повинна стати рушійною силою для енергоефективності, модернізації та інновацій у різних секторах німецької економіки, так щоб не поставити під загрозу міжнародну конкурентоспроможність Німеччини як промислового майданчика.

В угоді сторони обіцяють здійснювати реформу планування та фінансування енергетичних інфраструктур таким чином, щоб вони були сприятливими для енергозбереження  та розвивалися з урахуванням рентабельності.

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Уряд Німеччини підтримує будівництво газопроводу. Нещодавно канцлерка Ангела Меркель заявила, що проект слід розглядати з економічної, а не політичної точки зору.

Читайте також: "Північний потік-2" шкодить Європі: звернення німецьких депутатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: