Словацькі ЗМІ опублікували останнє розслідування вбитого журналіста

Середа, 28 лютого 2018, 11:45

Провідні словацькі ЗМІ у середу опублікували останнє незавершене розслідування журналіста Яна Куцяка, якого застрелили минулого тижня.

Рослідування було опубліковане рівно опівночі.

Розслідування стосується проникнення італійських бізнесменів, яких пов'язують з калабрійською мафією "Ндрангета", в сільськогосподарську та енергетичну галузі Словаччини.

В рамках цієї справи загиблий журналіст, зокрема, розслідував діяльність чоловіка на ім’я Антонін Вадала, якого італійська поліція вважає надзвичайно небезпечним.

Антонін Вадала

Він народився на півдні Італії, а пізніше емігрував до Словаччини разом зі своєю родиною. Поліція вважає його одним з ключових осіб у мережі наркоторговців з п'яти сімей "Ндрангети", які перевозять нароктики з Латинської Америки до Італії.

У 2009 році з'явилася інформація про те, що Вадала планує побудувати два заводи в словенському індустріальному парку Лученець майже за 70 мільйонів євро. Ця ідея не була втілена, але Вадала став "енергетичним підприємцем".

Також стало відомо, що Вадала мав тісні стосунки з головним державним радником Марією Трошковою, яка тісно співпрацює з прем'єр-міністром Робертом Фіцо.

Ще у 2011 році Вадала і Трошкова заснували компанію. Через рік Трошкова залишила її і стала помічницею заступника лідера правлячої нині партії Smer Віліама Яшани.

Крім того, політики цієї партії користувалися послугами приватної охоронної фірми, яку пов’язують з Вадалом, а син Яшани має спільну компанії з італійцями.

Вадала також масово підтримував агітацію партії в соціальних мережах, під час публічних виступів називав її "наша партія" і підтримав формування нинішньої урядової коаліції.

Ще один епізод із причетністю Вадали стосується незаконних угод з трьома квартирами у Братиславі, завдяки яким він зміг уникнути сплати НДС у сумі 80 тисяч євро.

Розслідування також стосується ще чотирьох родин з італійської Калабрії, батьківщини" Ндрангети", як живуть на сході Словаччини.

Їх основним бізнесом є сільське господарство, їм належать десятки компаній, а вартість майно оцінюється в десятки мільйонів євро.

Вони керують тисячами гектарів землі, на які отримують мільйонні субсидії. Тільки за 2015 і 2016 роки років компаніям цих сімей вдалося отримати більше 8 мільйонів євро від прямих платежів від Агентства сільськогосподарських платежів (PPA) в ще 100 тисяч євро залучали проектні субсидії.

Однак журналісти знайшли численні порушення при отриманні виплат. В одному випадку компанія у вісім разів завищила вимогу про виплату, в іншому - попросила виплати в районах, де вона не платила орендну плату за землю, і не мала права її використовувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.