Боснія та Герцеговина зробила крок для набуття статусу кандидата на вступ до ЄС

Середа, 28 лютого 2018, 16:04

Влада Боснії та Герцеговини у середу передала Європейській комісії відповіді на перелік питань, необхідні для оцінки готовності країни отримати статус кандидата на вступ до ЄС.

Про це повідомляє Radio Svobodna Europa.

Відповіді на питання, які займають понад 20 тисяч сторінок, президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру передали член президії Боснії і Герцеговини Драган Чович та глава ради міністрів БіГ Деніс Звіздич.

За словами Човича, Боснія здійснила колосальну роботу за останні 14 місяців, зважаючи на обставини, що склалися в країні.

"У ході свого попереднього візиту до Боснії та Герцеговини єврокомісар Ган сказав, що статус кандидата не є безкоштовним обідом, і ми добре знаємо, які наші зобов'язання", - заявив Драган Чович.

"Це був стрес-тест для БіГ, яка тепер готова до наступного етапу. Ми відповімо і подивимося, чи виникне необхідність в додаткових питаннях, які ми направимо в Сараєво", - зазначив Юнкер.

Боснія і Герцеговина в понеділок 15 лютого офіційно подала заявку на членство в ЄС. Рада ЄС прийняла заявку країни у вересні 2016 року.

Як відомо, 6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

Дата 2025 року згадується в стратегії таким чином: "Стратегія пояснює кроки, які Чорногорія і Сербія повинні зробити для завершення процесу приєднання в 2025 році; в той час як інші можуть наздогнати їх, Чорногорія і Сербія є єдиними країнами, з якими ведуться переговори про приєднання".

З балканських країн кандидатами на вступ до ЄС є Албанія, Македонія, Сербія і Чорногорія, причому з Сербією (з 2014 року) і Чорногорією (з 2012 року) вже йдуть переговори про вступ. Боснія і Герцеговина чекає надання їй статусу кандидата з лютого 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.