Ердоган: Туреччина погодиться тільки на повноцінне членство в ЄС

Понеділок, 5 лютого 2018, 10:58

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відхилив пропозиції про партнерство з ЄС, наполягаючи на повному членстві в блоці.

Про це він сказав в інтерв’ю італійському видання La Stampa  перед візитом до Риму, де він зустрінеться з Папою Римським.

"Ми хочемо повного членства в ЄС. Ми не приймемо жодного іншого рішення. Туреччина зробила все, що потрібно для виконання критеріїв вступу до Європейського Союзу. Однак приєднання - це двосторонній процес, і ЄС має почати виконувати свої обіцянки", - сказав Ердоган.

Він зазначив, що ЄС блокує процес вступу, а потім звинувачує Туреччину у відсутності прогресу.

"Це несправедливо. Деякі країни Європейського Союзу також пропонують адаптувати альтернативні варіанти повного членства для Туреччини, але це також несправедливо", - додав він.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон нещодавно заявив, що події в Туреччині не дозволяють досягти прогресу в тривалому прагненні Анкари вступити до ЄС.

Він сказав, що необхідно змінити підхід до переговорів, згадавши про можливість партнерства, що не відповідає повноцінному членству.

Анкара у відповідь заявила, що ЄС не виконував всіх частин угоди, спрямованої на припинення потоку мігрантів на захід від Туреччини в обмін на 3 мільярди євро фінансової допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.