У ЄС хочуть тісніших контактів із Західними Балканами до їх членства у блоці

Понеділок, 5 лютого 2018, 13:38

Дюжина країн ЄС хочуть участі шести західнобалканських країн у політичних зустрічах Євросоюзу ще до того, як ці держави приєднаються до блоку.

Про це свідчить програмний документ щодо покращення іміджу ЄС у регіоні, який є у розпорядженні Reuters.

12 країн ЄС - Австрія, Чехія, Естонія, Угорщина, Ірландія, Італія, Литва, Латвія, Мальта, Польща, Словенія і Словаччина - пропонують започаткувати щорічний саміт ЄС із західнобалканськими лідерами Албанії, Боснії, Косова, Македонії, Чорногорії і Сербії, йдеться в документі.

Пропозицію, що складається із 12 пунктів, країни ЄС передали Європейській комісії наприкінці січня. Згідно з документом, вони хочуть дозволити міністрам балканських урядів брати участь у важливих зустрічах ЄС щодо таких тем, як навколишне середовище, охорона здоров'я, транспорт і зовнішня політика.

Пропозиція виходить за рамки спеціальних нарад і міністерських сніданків, які ЄС пропонує своїм найближчим партнерам з-за меж блоку.

"Це заходи, що не потребують ніяких затрат, але вони мали б величезний політичний вплив і зіграли б важливу роль в поліпшенні іміджу ЄС в регіоні", - йдеться в документі, який також закликає урядовців ЄС регулярніше відвідувати Балкани.

Як повідомлялось, у вівторок, 6 січня Європейська комісія представить стратегічний документ щодо балканських країн, у якому буде висловлена готовність прийняти Сербію та Чорногорію в ЄС у 2025 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.