Єврокомісія не втручатиметься у суперечку щодо назви Македонії

Вівторок, 6 лютого 2018, 09:46

Європейська комісія не намагатиметься впливати на переговори, які проводяться під керівництвом ООН, для вирішення суперечки між Грецією та Македонією щодо назви балканської країни.

Про це повідомляє Euractiv.

Речник Єврокомісії Олександр Вінтерштейн на запитання про роль інституції у вирішенні суперечки відповів, що ЄК залишає питання назви виключно на вирішення в рамках переговорів ООН, хоча від результату переговорів залежить процес вступу Македонії в ЄС.

Дистанціювання Єврокомісії також стало очевидним після того, як ЗМІ опублікували новий документ із стратегією ЄС щодо Західних Балкан, який офіційно оприлюднять 6 лютого.

У ньому жодним чином не згадується Греція, натомість "колишній Югославській Республіці Македонія" порадили вирішити питання "зі своїми сусідами".

Нагадаємо, 4 лютого близько 1,5 мільйона людей зібралися Афінах на акції протесту проти використання назви "Македонія" сусідньою країною.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.