Юнкер назвав умову для вступу балканських країн до ЄС

Вівторок, 6 лютого 2018, 12:59

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у вівторок попередив балканські країни, які сподіваються приєднатися до ЄС, що жодна із них не зможе стати членом Євросоюзу, доки не вирішить всі прикордонні суперечки з сусідами.

Про це Юнкер повідомив, звертаючись до депутатів Європарламенту у Страсбурзі, інформує Associated Press.

"Не може бути подальшого приєднання країн Західних Балкан, поки спершу не будуть вирішені прикордонні суперечки", - заявив Юнкер.

Застереження Юнкер озвучиво після виступу перед європарламентарями прем'єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича. Хорватія та Словенія, які є членами ЄС, вирішують прикордонну суперечку, що виникла внаслідок розпаду колишньої Югославії в 1990-х роках. Країни не можуть дійти згоди щодо морського кордону у Піранській затоці, рішення щодо якого виніс Арбітражний суд в Гаазі.

Юнкер також зазначив, що Сербія та Чорногорія можуть стати членами ЄС у 2025 році, якщо вони виконають усі умови для членства.

"Це орієнтовна дата; заохочення, щоб зацікавлені сторони працювали над цим шляхом", - сказав він.

Як повідомлялось, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер наприкінці лютого відвідає столиці країн Західних Балкан, які претендують на членство в Євросоюзі.

Албанія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія та Сербія, які сподіваються вступити в Євросоюз, в останні роки відчували, що їхні шанси щодо членства зменшуються, оскільки політики блоку, які зіткнулися зі зростанням євроскептицизму, кризою в єврозоні 2009-2013 років, процесом Brexit, здавалося, втратили інтерес до них.

Однак, зростання російського впливу, міграційної кризи в регіоні та прагнення ЄС зміцнити європейську інтеграцію після Brexit представляють Балканам нові можливості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.