США засудили рішення президента Польщі підписати скандальний закон

Середа, 7 лютого 2018, 08:10

Держсекретар США Рекс Тіллерсон засудив рішення президента Польщі підписати скандальні зміни до закону про Інститут національної пам’яті, який забороняє стверджувати про причетність поляків до Голокосту.

Про це повідомляє The Hill.

Критика від Тіллерсона з'явилася через кілька годин після того, як президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

"Сполучені Штати Америки розчаровані тим, що президент Польщі підписав закон, який запроваджує кримінальне покарання за приписування злочинів нацистів польській державі", - йдеться у заяві Тіллерсона.

"Ми розуміємо, що цей закон буде направлено в Конституційний суд Польщі. Прийняття цього закону негативно впливає на свободу слова та наукові дослідження", - додав він.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Більше про конфлікт читайте на сайті "Європравди": "За що хочуть карати українців: деталі та наслідки скандального польського закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.