"Жорсткий" Brexit коштуватиме Британії понад 90 млрд євро – дослідження

Четвер, 8 лютого 2018, 12:49

Вихід Великої Британії зі складу ЄС без угоди утворить "діру" в державному бюджеті на суму понад 90 млрд євро (80 млрд фунтів).

Про це йдеться у даних урядового секретного економічного аналізу, передає The Guardian.

Британському виданню стало відомо, що секретні папери, де оцінюються економічні наслідки виходу країни з блоку, прогнозують, що якщо не буде досягнуто угоди, то уряду доведеться позичати ще 120 млрд фунтів (понад 135 млрд євро) протягом наступних 15 років.

Згідно із доповіддю, передбачається, що північний схід країни досягне рівня 16% регіонального економічного зростання, а Вест-Мідлендс 13%. У документі йдеться, що жорсткий Brexit буде означати загальний ріст роздрібних цін на 21% зі зростанням вартості продуктів харчування та напоїв на 17%.

Повідомляється, що деталі дослідження з'явилися після того, як минулого тижня сайт Buzzfeed оприлюднив документи, згідно із якими, Brexit залишить Британію у більш скрутному становищі при реалізації будь-якого з трьох сценаріїв: всеосяжної вільної торгівлі, єдиного доступу до ринків та ніякої угоди взагалі.

Нагадаємо, цього тижня Британія та ЄС проводять перші неформальні переговори щодо майбутніх торгових відносин після Brexit.

Питання щодо можливої участі Об'єднаного Королівства у митному союзі стало "каменем спотикання" в уряді прем’єрки Терези Мей та її консервативної партії.

Якщо Британія збереже членство у митному союзі, вона вестиме безмитну торгівлю в межах ЄС, але не зможе укладати власні угоди з іншими країнами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.