Північна Ірландія залишатиметься у єдиному ринку після Brexit – проект угоди ЄС

П'ятниця, 9 лютого 2018, 11:23

Британських перемовників попередили про те, що проект угоди ЄС про вихід Британії передбачає, що Північна Ірландія, по суті, залишатиметься в рамках митного союзу і єдиного ринку після Brexit, щоб уникнути жорсткого кордону.

Про це повідомляє The Guardian.

Видання пише, що безкомпромісне юридичне формулювання проекту угоди, ймовірно, призведе до ще більшої суперечки, якої всі учасники переговорів намагаються уникнути.

Британські чиновники, які ведуть переговори у Брюсселі, були поінформовані своїми колегами про "прикінцеві положення", які будуть включені до юридично зобов'язуючого документа, що буде опублікований приблизно через два тижні.

У Брюсселі очікують, що Британія підпише документ, який залишить Північну Ірландію під законодавством ЄС в кінці 21-місячного перехідного періоду.

Як відомо, раніше цього тижня глава поліції Північної Ірландії заявив, що будь-які прикордонні пости, які можуть бути створені через жорсткий варіант Brexit, стануть мішенню для нападів радикальних груп.

Нагадаємо, у грудні повідомлялося, що Велика Британія домовилася залишити Північну Ірландію у "регулюючому узгодженні" з Європейським Союзом після Brexit. Лондон домовився з Дубліном, який має підтримку ЄС, зберегти регуляторне "узгодження" з ЄС з обох боків кордону, щоб уникнути можливого спалаху насильства, яке хвилювало Північну Ірландію протягом десятиліть.

Читайте також на сайті ЄвроПравди: "Brexit зупинився на кордоні: як проблема Північної Ірландії ламає переговори Великої Британії та ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.