Європарламент підтримав введення санкцій проти Польщі

Четвер, 1 березня 2018, 14:35

Депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій підтримали рішення Єврокомісії розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

За резолюцію, яка не має зобов’язуючої сили, проголосували 422 депутати, проти виступили 147, утрималися 48, повідомляє Onet.pl.

Напередодні позицію Єврокомісії у цьому питанні депутатам Європарламенту представив віце-президент ЄК Франс Тіммерманс. Він підкреслив, що хоча Варшава поклала початок діалогу з Єврокомісією стосовно статті 7 Договору ЄС (яка запускає процедуру санкцій. – Ред.), Брюссель все ще чекає на виконання своїх рекомендацій.

В ході дебатів у четвер найбільші фракції Європейського парламенту підтримали позицію Європейської комісії. Заперечення висловили депутати фракції "Європейські консерватори та реформісти", до якої належать депутати правлячої партії Польщі "Право і справедливість". Проти були також деякі незалежні депутати, зокрема британець Найджел Фарадж.

Європарламентарі з польської опозиційної партії "Громадянська платформа" не брали участі в голосуванні.

Нагадаємо, Європейська комісія у грудні минулого року вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

На думку ЄК, за останні два роки в Польщі було прийнято низку законів, які серйозно загрожують незалежності судової влади та незалежності трьох гілок влади.

Комісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Термін завершується 20 березня. Якщо Польща не виконає вимог ЄК, це може призвести до застосування санкцій, зокрема, до позбавлення Польщі голосу в Раді ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.