Темп переговорів щодо назви Македонії сповільнився через вимоги Греції – ЗМІ

Вівторок, 13 березня 2018, 09:44

Після потужного старту переговорів щодо врегулювання суперечки навколо назви Македонії їх темп сповільнився через вимоги Греції до Скоп'є щодо зміни Конституції.

Про це пише видання Ekathimerini.

Після символічних змін, на які пішла Македонія, на кшталт заміни назви аеропорту Скоп’є чи головної автомагістралі, Афіни чекають на більш істотні поступки. Зокрема, грецьке керівництво неодноразово висловлювало побажання зміни Конституції Македонії.

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв відкидає ці вимоги і стверджує, що його уряд не має більшості у парламенті, достатньої для зміни Конституції. Представники Греції натомість стверджують, що Заєв міг би натиснути на депутатів для просування таких змін.

Певний позитивний поступ у переговорах очікувався минулого тижня у зв’язку з візитом глави МЗС Греції Нікоса Котціаса у Скоп’є, який однак так і не відбувся.

Грецькі і македонські дипломати стверджують, що візит відкладено на невизначений термін і до кінця березня він швидше за все не відбудеться.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Він також висловив сподівання, що суперечку навколо назви буде врегульовано до саміту НАТО у липні.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.