Комітет Європарламенту перевірить призначення нового генсека Єврокомісії

Вівторок, 13 березня 2018, 12:44

Європейський парламент прийняв рішення почати розслідування обставин призначення нового генерального секретаря Єврокомісії Мартіна Зельмаєра.

Про це повідомляє Euractiv.

Комітет з питань бюджетного контролю розгляне "швидке просування" головного помічника президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, після того, як євродепутати під час дебатів у понеділок назвали це призначення "ідеальним обманом" та "серйозною помилкою".

На дебатах Єврокомісію представляв єврокомісар Гюнтера Еттінгер. Він наполягав на тому, що Комісія "зробила за статутом і діяла відповідно до правил".

Однак євродепутатів таке пояснення не задовольнило. Голландська євродепутатка від групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" Софі Вільд у досить різкій манері заявила Еттінгеру, що дії Єврокомісії були незадовільними

"Тримати депутатів Європарламенту за дурнів, розповідати нам про прекрасний новий одяг імператора і очікуючи, що ми в усе це повіримо - це дурна стратегія", - сказала вона.

Вільд наголосила, що Юнкер повинен був сам прийти на дебати, "щоб бути відповідальними за просуванню Зельмаєра". Вона також поставила під сумнів здатність Комісії працювати в умовах конфлікту.

"Якщо комісарів так легко залякує державний службовець, якщо вони виступають як безпорадні діти, коли стикаються з несподіваним рішенням персоналу, то як ми можемо сподіватися, що вони виступлять за європейські інтереси у торговельній війни проти Трампа, або протистоятимуть тиску з боку могутніх лобістів або будуть до кінця твердими з національними урядами, які порушують правила ЄС?", - сказала вона під оплески євродепутатів.

Вона закінчила свою промову, сказавши, що Комісії доведеться вибирати між довірою ЄС і кар'єрою Зельмаєра.

У Брюсселі вже майже місяць вирують пристрасті щодо призначення Зельмаєра. Багатьох цікавить як несподівана відставка попереднього генсека Єврокомісії Александра Італьянера 21 лютого, так і надзвичайно швидке, як для бюрократії Брюсселя, призначення Зельмаєра, який тільки того ж дня отримав крісло заступника генсека.

У Єврокомісії наполягають, що призначення відбулося відповідно до всіх процедур організації.

Генеральний секретар Єврокомісії - найвища чиновницька посада у виконавчих органах ЄС.

Зельмаєра вважають одним з дуже сильних та суперечливих гравців в інститутах Брюсселя, він може залишитися в Єврокомісії навіть після того, як термін Юнкера завершиться в кінці 2019 року.

Сам Юнкер жартома прозвав свого помічника "монстром", тоді як британська преса охрестила його "Распутіним Брюсселя".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.