Британські експерти: "Новічок", яким отруїли Скрипаля, можна дістати тільки в РФ

Четвер, 15 березня 2018, 12:47

Британські експерти з питань хімічної зброї вважають, що отруйна речовина нервово-паралітичної дії "Новічок" була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Про це заявив Хеміш де Бреттон-Гордон, експерт з питань хімічної зброї, передає The Guardian.

Зазначимо, що  Бреттон-Гордон є колишнім командиром нині розформованого експедиційного загону британських збройних сил (The Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Regiment). 

Експерт розповів, що відповідна інформація містилася у доповіді, представленій кілька років тому Росією в міжнародному органі, який займається питанням контролю хімічної зброї, - Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Як відомо, уряд Британії попросив ОЗХЗ розслідувати використання "Новічка" у замаху на вбивство колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в Солсбері. "Ми працюємо з поліцією над тим, щоб ОЗХЗ самостійно перевірила наші аналізи", - заявила напередодні британська прем'єрка Тереза Мей.

Повідомляється, що представники ОЗХЗ найближчим часом мають прибути до Великої Британії. Тоді серед обов'язків організації буде візит до Росії, щоб перевірити наявність запасів "новічка". Якщо вони будуть знайдені, то ОЗХЗ має прослідкувати за їх знищенням.

"ОЗХЗ повинна прибути в Солсбері, як можна швидше, щоб провести незалежне розслідування, а потім поїхати в Росію, щоб відвідати це місце (у Шихани. - Ред.). Якщо їм (Росії. - Ред.) нема чого приховувати, то чому вони будуть його (візит) забороняти? Це було б визнанням провини. Я думаю, що Путін здійснив свою першу велику помилку протягом тривалого часу", - заявив Бреттон-Гордон.

Як відомо, Шихани - це російський аналог британського Портон-Даун, що є місцем розміщення різних військових науково-дослідних центрів, які спеціалізуються в галузі радіаційної, хімічної та іншої зброї.

Бреттон-Гордон заявив, що Шихани є єдиним місцем для розробки і виробництва "Новічка".

Він відкинув припущення про те, що хімічна може бути знайдена в інших місцях на території колишнього Радянського Союзу - в Україні чи Узбекистані.

Нагадаємо, раніше в РФ заявили, що газ "Новічок", яким у Солсбері був отруєний колишній російський шпигун, можна дістати в будь-якій країні колишнього СРСР, зокрема в Грузії та Україні.

Детальніше про реакцію світу на події в Британії читайте у статті "Європейської правди": "Скромні санкції" за отруєння шпигуна: як світ підтримав Британію у боротьбі з Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.