В РФ кажуть, що Британія могла отримати отруйний "Новічок" від США

Четвер, 15 березня 2018, 20:23

Заступник комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Олексій Чепа заявив, що Велика Британія могла отримати токсичну речовину "Новічок", якою отруїли колишнього шпигуна Скрипаля та його доньку, від США.

Про це повідомляє російське агентство "Интерфакс".

"На початку 90-х років спеціалізовані американські компанії утилізували підприємство в Нукусі (Узбекистан), де розроблялася ця хімічна зброя ("Новічок "- Ред.).

Американці мали доступ не тільки до технологій, а й мали доступ до самих розробок. Цілком ймовірно, що їх партнери по НАТО з Великої Британії теж мали до цього доступ", - сказав Чепа агентству в четвер.

Він зазначив, що це було саме те підприємство, яке при Радянському Союзі виробляло "Новічок".

"Тобто вони отримали доступ до технологій і проб цієї речовини", - сказав Чепа.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що нервово-паралітична речовина "Новічок", яка була використана для отруєння у Солсбері, створена на території Росії.

Він також зазначив, що це одна із найбільш токсичних речовин, що колись була створена.

Британські експерти з питань хімічної зброї вважають, що отруйна речовина нервово-паралітичної дії "Новічок" була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Детальніше про реакцію світу на події в Британії читайте у статті "Європейської правди": "Скромні санкції" за отруєння шпигуна: як світ підтримав Британію у боротьбі з Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.