На ярмарку в Парижі Макрону передали книгу оповідань Сенцова

П'ятниця, 16 березня 2018, 10:04

На книжковому ярмарку в Парижі президенту Франції Еммануелю Макрону передали книгу оповідань Олега Сенцова, який зараз знаходиться у незаконному ув'язненні на території РФ.

Про це повідомляє посольство України у Франції на своїй сторінці у Facebook.

"Під час Паризького книжкового салону президенту Еммануелю Макрону було передано книгу оповідань Олега Сенцова у французькому перекладі", - йдеться у повідомленні посольства.

 Фото з Facebook-сторінки посольства України у Франції 

Про те, як Макрон отримав у подарунок книгу Сенцова, розповіла на своїй сторінці у Facebook українська письменниця та перша секретарка з питань культури посольства України у Франції Ірена Карпа:

"Пане президент, - кажу я. - Це Олег Сенцов, український режисер в російській тюрмі". - "Я знаю! Я була на вечорі на його підтримку!" - каже міністерка культури Франсуаз Ніссен. Дякую їй, Макрон тисне мені руку. "А ви хто?" - питає. "Я українська письменниця. З українського посольства... Нам дуже потрібна ваша підтримка у цій справі", кажу. "Вона у вас є" (сказав він - Ред.). І Емманюель Макрон узяв книжку", - написала Карпа.

Зазначимо, що Макрон відмовився відвідати російський стенд на книжковому ярмарку в Парижі через вірогідну причетність РФ до отруєння російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля.

Макрон не відвідає російський стенд навіть попри те, що Росія є почесним гостем цьогорічного заходу, який в четвер відкрився у Парижі.

Як відомо, Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова й Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх. Росія на заклики не реагує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.