У Норвегії хочуть ініціювати вотум недовіри міністру юстиції через пост у Facebook

П'ятниця, 16 березня 2018, 15:50

Норвезька опозиційна центристська партія заявила, що приєднається до трьох лівих партій на підтримку вотуму недовіри міністру юстиції Сільві Лістхауг, яка написала скандальний пост про Лейбористську партію.

Про це повідомляє Reuters.

Минулої п'ятниці Лістхауг розхитала традиційно консенсусну політику Норвегії, звинувативши опозиційну Лейбористську партію в тому, що та ставить права терористів вище національної безпеки.

Минулого тижня на своїй сторінці у Facebook Лістхауг розмістила фотографію озброєних людей в масках, одягнених у військову форму, із текстом: "Лейбористи думають, що права терористів є більш важливими, ніж безпека країни. Ставте лайк та поширюйте".

 Фото із сайту newsinenglish.no

Її пост збігся з прем'єрою в Осло фільму "Утея 22 липня" про теракти Брейвіка, хоча пізніше міністр заявила, що не мала наміру прив'язувати свій пост до цієї події.

Як відомо, 22 липня 2011 року ультраправий екстреміст Андерс Брейвік убив вісьмох людей в центрі Осло, підірвавши автомобіль, а потім застрелив 69 людей, більшість з яких підлітки, в таборі Лейбористської партії на острові Утея.

Коментарі Лістхауг у Facebook викликали політичну бурю, й вона вибачилася в парламенті в четвер, 15 березня. Однак деякі опозиційні партії вважають, що її жест не був досить щирий.

"Роль міністра юстиції є особливою... Ми хочемо мирного міністра юстиції", - заявив журналістам лідер опозиційної центристської партії Трігве Слагсвольд.

Повідомляється, що суперечка розгорілася після того, як лейбористи проголосували проти законопроекту Лістхауг, що дозволяє державі без судового розгляду позбавити громадянства осіб, підозрюваних в тероризмі або які приєдналися до лав іноземних бойовиків.

Лейбористи виступають за те, щоб таке рішення ухвалював суд. Прийняття законопроекту Лістхауг провалилося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.