В Орбана засудили "провокацію" проти угорців у Берегові

П'ятниця, 16 березня 2018, 16:33

У канцелярії прем’єр-міністра Угорщини вважають неприйнятним та засуджують побиття автомобілів винятково з угорськими номерами в Берегові, яке сталось в ніч на 16 вересня.

Про це йдеться у заяві віце-прем’єра Угорщини Жолта Шем’єна та державного секретаря з питань національної політики Арпада Яноша Потапі, розміщеній на сайті уряду Угорщини.

Угорські урядовці висловили сум з приводу того, що наступного дня після національного свята (очевидно, мається на увазі відзначення 79-ї річниці від дня проголошення Карпатської України 15 березня. – Ред.) "було негайно розпочато новий напад на угорську громаду в Закарпатті".

"Ця акція є явною провокацією проти закарпатських угорців, вона є частиною антиугорських проявів, які відбулися протягом останніх тижнів, найсерйознішим з яких було руйнування офісу Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді", - йдеться у заяві.

"Ми очікуємо, що українська влада буде діяти рішуче і зробить все можливе, щоб запобігти таким випадкам і гарантувати безпеку закарпатських угорців", - наголошують урядовці.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що судячи зі слідів на склі автомобілів, удари було завдано бейсбольними битами, повідомляє Karpatalja.

За словами Сійярто, неприйнятно, що закарпатські угорці повинні жити на своїй рідній землі "у страху". А після двох нападів на офіс спілки угорців в Ужгороді відстежується певна тенденція.

Сійярто закликав українську владу "захистити угорців від нападів екстремістських сил". Угорський міністр переконаний, що інцидент у Берегово свідчить про необхідність присутності постійної спостережної місії ОБСЄ на Закарпатті.

Як повідомлялося, у ніч на 16 березня у Берегові поруч із спортбазою "Закарпаття" було розбите скло у 9 автомобілях з угорськими номерами.

Об’єктами нападу стали винятково автомобілі з угорськими номерами. Авто з українськими номерами, які були припарковані поруч, залишилися неушкодженими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.