Україна попросить ЄС визнати РФ країною-агресором та посилити санкції - ЗМІ

П'ятниця, 16 березня 2018, 18:49

Україна просить Євросоюз визнати РФ країною-агресором, посилити санкції, взяти на себе провідну роль у сприянні розгортанню миротворчій місії ООН на Донбасі.

Про це йдеться в підготовлених українською стороною неофіційних паперах перед засіданням Ради ЄС з питань закордонних справ, де 19 березня будуть обговорювати ситуацію в Україні, повідомляє УНІАН.

Документ має назву "Зміцнення підтримки ЄС Україні в імплементації реформ та протидії російській агресії".

"Ми вважаємо, що після чотирьох років російської агресії проти України ЄС визнає Росію країною агресором та окупаційною державою. ЄС значно посилить обмежувальні заходи індивідуального та економічного характеру проти Росії, у тому числі буде запобігати співпраці компаній ЄС з Росією у військовій сфері. Санкції ЄС повинні бути вирівняні до рівня санкцій США з метою формування цілісного режиму трансатлантичних санкцій. Вони повинні зберігатися до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи Крим", - йдеться в документі.

Українська сторона також вважає, що ЄС візьме на себе провідну роль у сприянні розгортанню на сході країни миротворчої місії ООН, яка охопить всю територію окупованого Донбасу та заблокує неконтрольовану частину українсько-російського кордону.

Київ також вважає за необхідне, щоб місія Комітету з питань політики та безпеки ЄС найближчими місяцями здійснила другий візит на Донбас, а ЄС розблокував можливість для своєї Консультативної місії працювати в контрольованих урядом частинах Донецької та Луганської областей.

Крім того, на переконання української сторони, ЄС має відігравати більш помітну роль у гуманітарних аспектах мирного врегулювання на Донбасі. "Очікуємо, що ЄС здійснить тиск на Росію з метою негайного звільнення всіх українських заручників та політичних в'язнів", - підкреслюється в документі.

Зазначимо, що на засіданні Ради ЄС із закордонних справ буде присутній глава МЗС України Павло Клімкін.

Він планує обговорити з міністрами питання запровадження санкцій проти організаторів виборів президента Росії в анексованому Криму.

Нагадаємо, низка країн Євросоюзу для засідання Ради ЄС сформували неофіційний документ, в якому зазначено, що Україна не повністю виконує вимоги ЄС і Міжнародного валютного фонду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.