Україна та Молдова написали спільний лист ЄС про небезпеку Північного потоку-2

П'ятниця, 2 березня 2018, 20:33

Спікери парламентів України і Молдови підписали відкритий лист головам парламентів європейських країн щодо небезпеки проекту Північний потік-2.

Про це повідомляється на сайті ВРУ.

"У цьому листі надано оцінку "Північному потоку -2" як фактору дестабілізації, підкреслено намагання вплинути з боку керівництва Російської Федерації на Європейські держави і послабити наші держави. Як я і говорив, 10-11 березня цей лист буде підписаний також спікерами Литви і Польщі... Це власне той випадок, коли ми можемо говорити одним голосом", - зазначив голова Верховної Ради Андрій Парубій під час візиту до Молдови.

За його словами, спікери Литви і Польщі долучать свої підписи 11 березня у Вільнюсі, де у них буде двостороння зустріч.

"Хоча формально "Північний потік - 2" представляється як комерційний проект, фактично він є інструментом російської державної політики. "Північний потік - 2" - це не диверсифікація джерел постачання газу, а поглиблення енергетичної залежності ЄС, особливо країн Центральної та Східної Європи, від Росії, а отже, збереження їх вразливості",- йдеться у спільному листі.

Спікери закликали європейські країни "обмежити можливість Росії здійснювати агресивні дії та забезпечити аби експлуатація "Північного потоку 2" повністю відповідала законодавству ЄС".

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Уряд Німеччини підтримує будівництво газопроводу. Нещодавно канцлерка Ангела Меркель заявила, що проект слід розглядати з економічної, а не політичної точки зору.

Однак зазначимо, що у тексті коаліційної угоди блоку Ангели Меркель ХСС/ХДС та соціал-демократів немає згадки щодо будівництва суперечливого газопроводу, який розділив позиції у Європейському Союзі.

Читайте також: "Північний потік-2" шкодить Європі: звернення німецьких депутатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.