В Хорватії ініціюють вотум недовіри міністру економіки через кризу в Agrokor

Вівторок, 20 березня 2018, 18:11

Опозиція Хорватії подала заяву про вотум недовіри віце-прем'єр-міністру та міністру економіки, малого і середнього підприємництва Мартіні Даліч, звинувачуючи її у недостатньо жорсткому контролі над тими, хто був найнятий для того, щоб уникнути банкрутства концерну Agrokor.

Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, уряд Хорватії в квітні минулого року призначив кризового менеджера для очолення процесу реструктуризації найбільшої приватної компанії на Балканах, чиї борги оцінюються як мінімум у 5,4 мільярда євро.

Однак кризовий менеджер Анте Рамльяк пішов у відставку минулого місяця після того, як уряд висловив невдоволення тим, що його колишній роботодавець був найнятий на посаду консультанта по програмі реструктуризації, що потенційно могло створити конфлікт інтересів.

Повідомляється, що заяву про початок процесу вотуму недовіри запропонувала правоцентристська партія "Міст".

В опозиції вважають, що Даліч, яка є також міністром економіки, мала знати, хто був обраний на посади консультантів в Agrokor та які платежі були їм сплачені.

"Хтось повинен нести політичну відповідальність, і Даліч обрала Рамльяка в першу чергу", - заявила депутатка від партії "Міст" після того, як було подано заяву.

Опозиція, в тому числі найбільша опозиційна партія соціал-демократів, також звинувачує уряд у поганому врегулюванні кризи Agrokor.

Як відомо, Agrokor майже так само важливий для економіки Хорватії як і туризм, доходи концерну складають 15 відсотків валового внутрішнього продукту.

Маючи близько 60 тисяч робочих місць, Agrokor є найбільшим роботодавцем на Балканах, крім того, до роботи з концерном залучена велика мережа постачальників, а це ще десятки тисяч робочих місць.

Криза спалахнула в січні минулого року, коли Agrokor відмовився від кредитної угоди з міжнародними кредиторами, що викликало сповільнення прибутків від облігацій.

Компанія заборгувала, зокрема, двом російським банкам Сбербанку та ВТБ, яким вона винна 1,1 млрд. євро та 300 млн. євро відповідно.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року в Лондоні заарештували хорватського бізнесмена Івіцу Тодоріча, якого підозрюють у фальсифікації рахунків, щоб приховати величезні борги компанії Agrokor, яка постраждала від кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.