Уряд Польщі відмежувався від коментарів батька прем’єра про єврейські гетто

Четвер, 22 березня 2018, 14:08

Уряд Польщі відмежувався від коментарів депутата і батька прем’єр-міністра Корнеля Моравецького про добровільну згоду євреїв жити у гетто під час німецької окупації Польщі.

Про це повідомляє Time of Israel.

Коментар Корнеля Моравецького став останнім епізодом у суперечці між Ізраїлем і Польщею, яка триває кілька тижнів після ухвалення Польщею змін до закону про Інститут національної пам’яті, який забороняє говорити про причетність польської нації до Голокосту.

Моравецький в інтерв’ю польським ЗМІ заявив, що нацисти не примушували євреїв жити у гетто, а йшли туди добровільно, бо "їм сказали, що там буде анклав, де вони зможуть уникнути неприємних поляків".

Заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький після цього заявив, що коментар Корнеля Моравецького не відображає позицію польського уряду.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі. 

Закон передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність польської нації і держави до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам’яті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.