Україна ратифікувала два протоколи до Європейської конвенції з прав людини

Четвер, 22 березня 2018, 18:29

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба передав грамоти про ратифікацію Україною протоколів 15 та 16 до Європейської конвенції про права людини.

Про це Кулеба повідомив у Twitter.

"Тут їх дуже чекали, тому посмішки на фото не дипломатичні, а щирі. Реальний внесок України у зміцнення системи захисту прав людини в Україні та в Європі загалом", - написав він.

У пресс-службі Раді Європи пояснили, що протоколи 15 та 16 доповнюють посилання на принцип субсидіарності та доктрину свободи розсуду до преамбули Конвенції та дозволяють найвищим судам та трибуналам вимагати від Європейського суду з прав людини надавати консультативні висновки щодо принципових питань щодо тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї.

Жоден з двох протоколів не набув чинності. Щоб набути чинності, протокол 15 повинен бути ратифікований усіма 47 державами-членами Ради Європи; Україна стала 42-ю державою, яка це зробила. Бельгія, Боснія і Герцеговина, Греція, Італія та Іспанія досі не ратифікували протокол.

Протокол 16 повинен бути ратифікований ще 10 країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.